Daisy
Nederlands

Job en de duif

Evelien De Vlieger (auteur), Annette Van Ooijen (verteller)
In de tuin van Job zit een duif met een probleem. Ze is het moe om te vliegen voor een prijs. Ook al wint ze vaak. Ze heeft de pest in. Job heeft dat ook soms. Dan doet hij stoer en boos in plaats van lief. Een boekje voor eerste lezers over de vriendschap tussen een jongen en een duif.
Onderwerp
Duiven
Leesniveau
AVI M3, AVI E3, AVI Start, AVI 1, AVI 2, AVI 3
Titel
Job en de duif
Auteur
Evelien De Vlieger
Verteller
Annette Van Ooijen  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2010
1 cd
Speelduur
00:59
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw

Besprekingen

Job heeft wel eens last van boze buien, maar de duif die hij ontmoet, heeft nog veel meer de pest in. De duif is het zat om wedstrijden te moeten vliegen voor haar baas. Bovendien wil de baas haar man verkopen omdat hij te traag is. Job bedenkt een slim plan om de duiven te redden. Eén doorlopend verhaal dat qua leesniveau oploopt van korte zinnen, één zin per regel, een- en tweelettergrepige woorden (AVI-S) naar langere zinnen, leestekens, hoofdletters, woorden met drie lettergrepen (AVI-M4), met een gemiddeld AVI-niveau van AVI-M3. De gesprekken en plagerijtjes tussen Job, die lief probeert te zijn, en de pratende duif met het 'korte lontje' zijn grappig. Waar dit boek het echter van moet hebben zijn de talrijke illustraties die véél meer laten zien dan de tekst. Ze zijn getekend in een levendige en humoristische Fiep Westendorp-stijl. Gedrukt in een groot lettertype met schreef op dik wit papier. Rustige bladspiegel. Vanaf ca. 6 jaar.

Job en de duif

Job heeft een losse tand. Dat is best vervelend en daarom loopt hij rondjes in de tuin. Daar ontmoet hij een duif. Die vertelt hem wat ze zoal moet doen voor haar baas, maar Job gelooft haar niet. Dan vertelt ze Job dat ze geen wedstrijden meer wil vliegen. Job moet haar helpen en bedenkt een plan om de duif en haar man te helpen ontsnappen. Zou dat lukken?
Dit is een groeiboek voor beginnende lezers, met in het begin korte zinnen met eenvoudige woorden. Verderop wordt de tekst moeilijker. Helemaal in de ban van het verhaal worden de jonge lezertjes gestimuleerd om hun leeskennis uit te breiden. Het onderwerp is zeker origineel gekozen en de talrijke dialogen - vooral tussen Job en de duif - zijn grappig. Voeg daar nog de kleurrijke illustraties bij en het resultaat is een aantrekkelijk leesoefenboekje en ook wel wat meer! 
 

Over Evelien De Vlieger

Evelien De Vlieger (15 juli 1969) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

De Vlieger studeerde Germaanse talen en Literatuurwetenschappen in Gent. Ze werkte twaalf jaar lang voor een productiehuis dat reizende tentoonstellingen en spelkoffers voor kinderen maakt. Sinds 2005 gaat al haar tijd naar haar drie kinderen en naar schrijven, naar koken en hardlopen.

Werk

De Vlieger debuteerde in 1997 met het informatieve boek Lekker brood. Er volgden andere informatieve boeken over onder meer groente, gif, eerlijke handel en politiek. Fictie begon ze te schrijven nadat ze in 1999 met een vriendin, Iris Beeckman, meedoet aan een illustratorenwedstrijd. Ze maakten het prentenboek Reuzeneuz en Zobie, dat de wedstrijd niet won maar wel werd uitgegeven. Sindsdien schrijft De Vlieger behalve prentenboeken ook informatieve boeken, verhalen voor kinderen, boeken voor eerste lezers e…Lees verder op Wikipedia