Boek
Nederlands

Een eigen plek

Maria Van Eeden (auteur), Alice Hoogstad (illustrator)
+1
Een eigen plek
×
Een eigen plek Een eigen plek
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Alexander moet de hele zomervakantie logeren bij zijn opa en oma, omdat zijn moeder onverwacht in het ziekenhuis komt te liggen. Hij wil helemaal niet logeren en is niet van plan het leuk te hebben. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Grootouders, Logeren
Leesniveau
AVI 7
Titel
Een eigen plek / Maria van Eden ; tek. van Alice Hoogstad
Auteur
Maria Van Eeden
Illustrator
Alice Hoogstad
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
80 p. : ill.
ISBN
90-276-6343-2

Besprekingen

Net voor de zomervakantie moet de moeder van Alexander naar het ziekenhuis omdat een vroeggeboorte van haar baby dreigt. Alexander moet zes weken gaan logeren bij zijn grootouders op het platteland. Daar ziet hij vreselijk tegen op. Hij verveelt zich rot en de relatie met zijn oma en opa vlot niet. Dan ontdekt Alexander een ruig landje waarop hij stiekem een boomhut bouwt. De emoties en gevoelens van Alexander zijn voor jonge kinderen herkenbaar. De plot is evenwel niet echt spannend en doet wat geconstrueerd aan. Het boek heeft een rustige, overzichtelijke bladspiegel. Een aantal omkaderde potloodtekeningen geeft gevat enkele scènes weer. Dit verhaal uit de Bolleboos-serie is geschikt voor technisch goede lezers vanaf ca. 7,5 jaar.

Een eigen plek

Alexander wordt 's avonds niet van school gehaald door zijn mama, maar door tante Lot, een zus van zijn papa. Eerst rijden ze nog even naar huis om wat kledij en speelgoed op te halen en de poes buiten te laten. Dan gaan ze op bezoek bij mama, die plots in het ziekenhuis werd opgenomen om te voorkomen dat de baby te vroeg geboren zou worden. Tante Lot brengt Alexander naar opa en oma om daar de komende grote vakantie door te brengen, totdat papa terug is van zijn reis als stuurman op een grote boot. Maar Alexander wil niet mee. Hij is kwaad! Niemand heeft aan hem iets gevraagd! Hij wil niet bij opa en oma logeren, want daar heeft hij geen vriendjes, en hij mag geen poesjes binnenlaten omdat opa veel vogeltjes heeft. Alexander zoekt troost bij de poes van de buren, nadat blijkt dat tante Lot zijn knuffel thuis is vergeten. Deze poes is echter verzot op de vogeltjes van opa, en als Alexander 's morgens de ravage ziet die de poes aangericht heeft, gaat hij lopen. Hij vlucht naar een nabi…Lees verder

Suggesties