Boek
Nederlands

De rode ballon

Nadja Van Sever (auteur), Frédérique Culot (illustrator)
+1
De rode ballon
×
De rode ballon De rode ballon
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Sem had het liefst een babybroertje gehad, maar hij krijgt een zusje. Ze blijkt ernstig ziek te zijn en wordt dood geboren. Verhaal deels verteld door de baby (ik-persoon), ook na haar overlijden, met informatie over doodgeboorte en rouwproces bij het overlijden van een kind. Onder begeleiding vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De rode ballon
Auteur
Nadja Van Sever
Illustrator
Frédérique Culot
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2021
161 p. : ill.
ISBN
9789044839760 (hardback)

Besprekingen

Sem vindt het niet leuk dat er een baby komt. Maar als het een jongetje is, kan het misschien nog wel leuk worden. Het blijkt een zusje en als ze dood wordt geboren, voelt Sem zich schuldig. Vooral omdat zijn moeder heel verdrietig blijft. Sem stuurt een ballon de lucht in met daaraan een kaartje voor zijn zusje. Het verhaal wordt realistisch verteld: de (oorzaak van de) vroeggeboorte, de begrafenis, de harde rouw bij de moeder en de gevoelens van het jongetje. Tussendoor is de baby als ik-persoon ‘aan het woord’, in schuingedrukte tekst. Ook als de baby dood is, blijft ze bij de familie en vertelt ze over wat ze ziet. Op deze manier wordt het verhaal zowel vanuit Sem als vanuit een ander, meer objectiverend perspectief verteld. Alle emoties, met name van de moeder, zijn voor kinderen erg heftig terwijl de schrijfstijl met korte zinnen wel is gericht op een jonge doelgroep. De aanwezigheid van de baby en haar observaties, ook van haar eigen overlijden, zijn te onrealistisch en geven e…Lees verder

Over Nadja Van Sever

Nadja Van Sever (Tervuren, 6 maart 1965) is een Belgische schrijver van jeugdboeken. Van Sever is onderwijzeres in de Gemeentelijke Basisschool van Tervuren. Ze geeft ook lezingen op maat voor kinderen.

Haar eerste boek, De magische pen, heeft ze samen met alle leerlingen van de school gemaakt. Het is het resultaat van een groot lees- en schrijfbevorderingsproject. Door het voorlezen aan kinderen merkt ze wat hen boeit en het zorgt ervoor dat haar boeken aanleunen bij de leefwereld van de jeugd. Ze schrijft steeds boeken rond maatschappelijke thema's zoals leerstoornissen, discriminatie of over de vluchtelingenproblematiek.

Bibliografie

  • 2013 - De magische pen
  • 2015 - Het gelaarsde varkentje
  • 2016 - Een koekje van eigen deeg
  • 2017 - Fien is een vijfhoekje
  • 2018 - Weg met de juf
  • 2019 - Samen op de vlucht
  • 2020 - Het ge…Lees verder op Wikipedia