Boek
Nederlands

Een geschiedenis van mijn zenuwen

Siri Hustvedt (auteur), Ineke Lenting (vertaler)
Persoonlijk relaas van een befaamde Amerikaanse publiciste naar de psychische en/of neurologische oorzaken van haar lichamelijke aandoening.
Titel
Een geschiedenis van mijn zenuwen
Auteur
Siri Hustvedt
Vertaler
Ineke Lenting
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The shaking woman, or A history of my nerves
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
235 p.
ISBN
9789023456940 (paperback)

Besprekingen

Gevoelige eruditieIn The Shaking Woman or a History of My Nerves gaat de Amerikaanse auteur Siri Hustvedt op zoek naar een verklaring voor een aandoening die haar treft sinds de dood van haar vader: een niet te controleren beven van haar lichaam, alleen haar hoofd trilt niet. Op de eerste pagina's vertelt Hustvedt hoe het beven in 2006 begon tijdens een herdenkingsplechtigheid voor haar vader. Het was voor de schrijfster geen bijzonder zwaar moment, maar al van bij de eerste zin begonnen haar ledematen te schudden: 'My arms flapped. My knees knocked. I shook as if I were having a seizure'. Wat volgt is een persoonlijk en erudiet verslag van haar fascinatie voor die bevende vrouw. Ze relateert het beven aan haar geschiedenis van migraineaanvallen, overgevoeligheid, hallucinaties en wat je mystieke gewaarwordingen kunt noemen, en vraagt zich af hoe ze die ervaringen een betekenis kan geven.Vrouw op zoek naar zichzelfIn The Shaki…Lees verder
De Amerikaanse auteur is vooral bekend door haar romans, korte verhalen en essays. Dit boek gaat het over de consequenties van een neurologische aanval tijdens haar toespraak bij de herdenking van het overlijden van haar vader. Zij bleef schudden terwijl ze haar toespraak wel kon afmaken. Zij verdiepte zich vervolgens in dit fenomeen en ging op zoek naar een medische diagnose. Voor iemand met een B.A. in geschiedenis en een Ph.D. in Engels heeft zij zeer veel 'bijgelezen'. De beschrijving van haar zoektocht levert een prachtig verhaal op, dat overigens niet eenvoudig is, want aan de orde komen medische geschiedenis, psychiatrie, psychoanalyse, neurowetenschappen, literatuur en filosofie. Het boek heeft een stevig notenapparaat met zeer veel recente Engelstalige literatuur.

Over Siri Hustvedt

Siri Hustvedt (Northfield, Minnesota, 19 februari 1955) is een Amerikaanse schrijfster.

Hustvedt is een dochter van Lloyd Merlyn Hustvedt (1922-2004), een Amerikaanse hoogleraar in de Noorse en Amerikaanse geschiedenis en zelf van Noorse afkomst, en de in Noorwegen geboren Ester Vegan. Met haar drie jongere zusjes groeide Siri volledig tweetalig op. Al vanaf haar veertiende wilde ze schrijfster worden en schreef vanaf die tijd ook gedichten. Ze studeerde geschiedenis in Bergen, Noorwegen, en behaalde daar haar Bachelor-graad. Terug in de Verenigde Staten studeerde ze Engelse taal- en Letterkunde en promoveerde aan de New Yorkse Columbia University.

In 1981 ontmoette ze de schrijver Paul Auster, een jaar later trouwden ze. Hustvedt was Austers tweede vrouw. In 1987 werd hun dochter Sophie geboren. Het echtpaar woont in Brooklyn nabij Prospect Park.

Sinds 1981 schrijft ze gedichten, maar voornamelijk romans en essays. Haar werk is in vele talen vertaald. …Lees verder op Wikipedia