Makkelijk lezen
Nederlands

Bang voor de buurvrouw

Tamara Bos (auteur), Gertie Jaquet (illustrator)
+1
Bang voor de buurvrouw
×
Bang voor de buurvrouw Bang voor de buurvrouw
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Lot heeft een nieuwe buurvrouw. maar er lijkt iets vreemds aan de hand te zijn met deze vrouw. AVI-M5. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Wereldoorlog II
Leesniveau
AVI 6, AVI M5
Titel
Bang voor de buurvrouw
Auteur
Tamara Bos
Illustrator
Gertie Jaquet
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Zwijsen, 2009
47 p. : ill. + cd
ISBN
9789048703937 (gebonden)

Besprekingen

In Bang voor de buurvrouw krijgt Lot nieuwe buren. Ze hoopt op een buurmeisje én een nieuwe hartsvriendin om samen te spelen, maar er komt een vrouw wonen met een hondje. Lot krijgt steeds een raar gevoel als ze buurvrouw Erica ziet. Eerst denken Lot en haar vrienden dat Erica een heks is, maar dan hoort Lot het echte verhaal over haar buurvrouw. Ze ontdekt dat Erica een kunsthand heeft. Erica vertelt Lot over de oorlog en het bombardement van Rotterdam waarbij ze haar hand verloor. Lot wil meer weten over de oorlog en geeft haar spreekbeurt over het bombardement van Rotterdam. Ze interviewt Erica voor de klas over hoe bang ze was toen de oorlog met Duitsland begon en over de bom op haar hand.
Bang van de buurvrouw van Tamara Bos is een deel uit 'Zoeklicht. Dyslexie', een serie voor kinderen met dyslexie. Leren lezen is voor dyslectici een moeizaam proces. Op de bijbehorende cd staat het eerste hoofdstuk van het boek en worden de hoofdpersonen en de moeilijke woorden …Lees verder
In het huis naast Lot komen nieuwe buren wonen. Natuurlijk hoopt Lot op een buurmeisje, maar er komt alleen een buurvrouw wonen met een hond. Lot krijgt steeds meer het gevoel dat er iets aan de hand is met de buurvrouw. Haar vrienden zeggen dat ze een heks is, maar Lot krijgt het echte verhaal over buurvrouw Erica te horen. Deel van de serie 'Zoeklicht dyslexie'*, bedoeld voor kinderen met dyslexie. Het boek bevat korte hoofdstukken en een duidelijk lettertype dat goed te lezen is door de doelgroep. Het taalgebruik is eenvoudig, AVI-M5. Bijzonder zijn de uitvouwpagina's met een illustratie en duidelijke uitleg van de moeilijke woorden uit het verhaal. De paginagrote kleurenillustraties zijn rustig en passen goed bij de sfeer in dit boek. Prachtig verhaal waarin op originele wijze de Tweede Wereldoorlog aan de orde komt. Een cd met leesinstructies en ingesproken eerste hoofdstukken van de acht boeken uit de serie is bijgeleverd. Vanaf ca. 9 jaar.

Bang voor de buurvrouw

Zoeklicht dyslexie is een speciale serie, gericht op kinderen die het erg moeilijk hebben met lezen. Er wordt echt getracht om deze boekjes voor hen aantrekkelijk te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een heel aantal hulpmiddelen: een luister-cd met het eerste hoofdstuk van het boek; uitvouwflappen aan het begin en eind van het boek, die de hoofdpersonages met hun namen en ook eventuele probleemwoorden uitbeelden; het vaak herhalen van moeilijke woorden; het gebruik van getint papier zodat het contrast tussen papier en letters vermindert. Tot slot is er een speciaal lettertype, Read Regular, speciaal ontworpen voor dyslectische kinderen. Eén van de kenmerken hiervan is dat het onderscheid tussen letters groter is (bijv. b en d) en er niet zomaar gespiegeld wordt. Bovendien vind je nog enkele nuttige en bruikbare leestips op de laatste pagina’s van elk boekje terug. In het huis naast dat van Lot komen nieuwe buren wonen. Lot zou het heel leuk vinden als het een gezin met kind…Lees verder

Over Tamara Bos

Tamara Bos (Ede, 13 augustus 1967) is een Nederlandse scenario- en kinderboekenschrijfster.

Biografie

Bos is bekend van haar scripts voor jeugdprogramma's en -films, waaronder Dag Juf, tot morgen, Mijn Franse tante Gazeuse, Otje en Minoes.

Bij uitgeverij Leopold zijn enkele boeken van Tamara Bos verschenen: Winky en het paard van Sinterklaas, Kowboy Kuuk en De neef van tante Eef. Uitgeverij Klaproos gaf twee prentenboeken van haar uit en het boek Rosa Pardon en haar speurvarken (febr. 2003: Pluim van de maand).

Tamara is de dochter van filmmaker Burny Bos, met wie ze regelmatig samenwerkt.

Filmografie

Televisie

  • Dag Juf, tot morgen (1994), bekroond met de Lira Scenarioprijs 1999
  • Mijn Franse tante Gazeuse (1996)
  • Otje (1998)
  • Knofje (in samenwerking …Lees verder op Wikipedia