Boek
Nederlands

Het beest

Wendy Stroobant (auteur)
+1
Het beest
×
Het beest Het beest
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 17-jarige Lise gaat als gouvernante werken bij een vreemde, hardvochige graaf. Tijdens haar verkenning van het familiekasteel ontdekt ze een groot geheim. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Het beest
Auteur
Wendy Stroobant
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007
133 p.
ISBN
9789059082250

Besprekingen

De 17-jarige Lise gaat als gouvernante werken in het kasteel van een weduwnaar, de hardvochtige graaf Sauvier. Ze krijgt de zorg voor drie vreemde kinderen. Ze komt erachter dat er nog een kind is, een wolfskind, dat al 21 jaar opgesloten is in een torenkamer; bijna niemand weet van zijn bestaan. Wat haar ook bevreemdt, is dat er in het hele kasteel geen spiegel hangt. Dit boek speelt zich af tijdens de Franse Revolutie, waar zijdelings aandacht aan wordt besteed. Een filmisch, vlot beschreven spannend verhaal; het eind is er wel wat "aangebreid". Op de (slappe) kaft een tekening van een hand op een vergrendelde deur. Vanaf ca. 13 jaar. Eerder verscheen van deze auteur 'Orfeo'*.

Het Beest

De zeventienjarige Lise, kind uit een verarmde adellijke familie, komt als gouvernante terecht op het geheimzinnige kasteel van Saint- Sauveur. Geheimzinnigheid troef, want de hoger gelegen verdieping is verboden terrein; de graaf duldt geen spiegels in huis en daarenboven lijken de drie kinderen absoluut niet te wachten op een gouvernante. Integendeel, na de raadselachtige verdrinkingsdood van hun moeder hebben de kinderen hun eigen wereldje met bizarre kerkhofbezoeken gecreëerd. Omdat Lise een eigenzinnig persoontje is, wil ze haar nieuwsgierigheid bevredigen en gaat ze op onderzoek uit. Zo ontdekt ze dat het kasteel een wel zeer wereldvreemde gevangene herbergt. Al snel ontwikkelt zich een speciale correspondentie tussen Lise en de figuur achter de gesloten deur. Tegen de achtergrond van de nakende Franse Revolutie schildert Wendy Stroobant haar eigen versie van de Schone en het Beest. Betekent dit dat het boek niet origineel is? Verre van, de auteur slaagt erin een spannend, bo…Lees verder

Over Wendy Stroobant

Wendy Stroobant (Brussel, 26 april 1961) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

Als kind was Stroobant meer te vinden voor dappere helden dan voor sprookjes. Geschiedenis is een van haar favoriete vakken. Niet de jaartallen en belangrijke gebeurtenissen spreken haar aan, maar wel de kleine geschiedenis van de mensen. Die interesse komt terug in haar historische jeugdromans. Behalve auteur, is Stroobant leerkracht op een lagere school.

Werk

Stroobant schrijft historische verhalen voor jongeren vanaf een jaar of 12. Ze debuteerde in 2006 met Orfeo, over een Italiaanse castraatzanger uit de 18de eeuw. Haar verhalen spelen zich onder meer af ten tijde van de Franse Revolutie (Het beest), aan het hof van Lodewijk XIV (Prins van de hel) of in de 17de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden (Duivelsstijd).

Ze plaatst telkens bijzondere mensen tegen de achtergron…Lees verder op Wikipedia