Daisy
Néerlandais

De vloek

Wendy Stroobant (auteur), Ilse Smets (narrateur)
Er is iets vreemds aan de nieuwe lerares geschiedenis van Stella, Jelle, Arne en Dizzy. Ze vertelt heel levensecht over een heks uit de 17e eeuw. Al snel gaan leerlingen, maar ook ouders zich vreemd gedragen.
Extra subject
LUI, GRV, luisterboeken
Titre
De vloek
Auteur
Wendy Stroobant
Narrateur
Ilse Smets (inlezer) (inlezer)
Langue
Néerlandais
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Durée
8:23
Éditeur original
Davidsfonds /Infodok
Note
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Commentaires

De nieuwe lerares geschiedenis op de school van Jelle, Stella, Dizzy en Arne weet met haar verhalen over vroeger de klas te hypnotiseren. Het gaat zelfs zo ver, dat leerlingen compleet veranderen, en handelen alsof ze een van de verhaalfiguren uit het verleden zijn. Ook enkele ouders en leraren vertonen vreemd gedrag. Al snel blijkt dat een heks uit de zeventiende eeuw wraak wil nemen, omdat ze toen verbrand is. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de vier jongeren. Zij weten aan de macht van de lerares te ontkomen, maar zijn wel het mikpunt van haar agressie, omdat zij allen in haar ogen ‘afwijkend’ zijn: Jelle is gehandicapt, Dizzy en Arne zijn homoseksueel en Stella kleedt zich heel apart. Het wisselende perspectief maakt dat de lezer soms meer weet dan de personages, wat extra spanning geeft. Voor de Nederlandse lezer kan de Vlaamse manier van uitdrukken mogelijk een belemmering zijn. Een fijn griezelverhaal, waarin de geschiedenis het decor vormt. Vanaf ca. 13 jaar.

De vloek

Wendy Stroobant heeft al heel wat historische romans op haar palmares staan. Meestal werkt ze met één centraal personage tegen een bijzondere historische achtergrond. Zo schreef ze o.a. al een boek over een gevangenis in de negentiende eeuw (Engelenmoord), eentje over de Franse revolutie (Het beest) en eentje over een Franse castraatzanger uit de achttiende eeuw (Orfeo). Sommige van haar verhalen kennen al eens een minder moment, en hoewel haar research niet de allures van een Floortje Zwigtman heeft, zijn haar jeugdromans toch steeds stevig gedocumenteerd.
In haar nieuwste boek, 'De vloek', speelt het grootste deel van het verhaal zich af in het heden. De leerlingen van 5B worden op een blauwe vrijdag geconfronteerd met een nieuwe lerares geschiedenis. Ze vertelt een verhaal over Hendrikje, een vermeende heks die op de brandstapel gegooid werd. Voor Stella, Jelle, Dizzy en Arne is het net of ze er echt bij zijn. Na de les ontwaken ze, als uit een heel erg realistische dagdroom…Lire la suite